Lékárna Panax

Acerola

​Vitamin C (kyselina askorbová) patří mezi významné látky, které vyžaduje lidský organismus. Jeho nepostradatelnost spočívá v tom, že si ho člověk nedovede sám v těle vyrobit, a tudíž je odkázán na jeho přísun potravou nebo v podobě známého léku Celaskonu. Jako přírodní zdroje jsou uváděny citróny a ostatní citrusové plody, papriky, zralé šípky, plody černého rybízu a rakytníku řešetlákového.
      V poslední době se stala středem všeobecné pozornosti acerola, známá pod lidovým názvem „višeň z Barbadosu“, jejíž odborné latinské pojmenování zní Malpighia glabra.
      Ukázalo se totiž, že její plody ve stejné hmotnosti dužniny obsahují zhruba 40 x více vitaminu C než například citróny.V přepočtu připadá na 100 g čerstvé hmoty průměrně 1 000 až 4 000 mg vitaminu C. Je zajímavé, že nezralé plody obsahují ještě vyšší procento této drahocenné sloučeniny!
      Jedná se o tropický až subtropický hustě rozvětvený keř, který je vysoký 2 až 5 m. Rostlina pochází původně ze severních oblastí Jižní Ameriky, Antil a jižního Texasu.
      Mezi charakteristické botanické znaky patří krátce řapíkaté,  vstřícné listy, bělavě růžové až červené květy, uspořádané v malých svazečcích. Plod tvoří drobná peckovice červené až šarlatové barvy.
      Acerola se dnes pěstuje ve velkém v různých částech tropů a subtropů celého světa. Zde slouží k přípravě rozličných šťáv, osvěžujících nápojů, džemů, marmelád apod.
      O acerolu projevil okamžitě zájem farmaceutický průmysl. Moderní technologie umožnily zpracovat výtažky z plodů do rozmanitých lékových forem jako jsou tobolky, tablety nebo dražé. Tyto přípravky zaujímají v současnosti bezkonkurenční příčku mezi ostatními vitaminovými preparáty s obsahem kyseliny askorbové.