Lékárna Panax

Proskurník lékařský

​     Téměř po celé Evropě, kromě severních oblastí, roste proskurník lékařský (Althaea officinalis) z čeledi slézovitých (Malvaceae). Většinou je známý pod lidovými názvy ibišek, ibiš, ajbiš, slézová růže aj.
     Za příznivých podmínek rostlina dosahuje výše až 150 cm; vyznačuje se silnými, rozvětvenými, žlutohnědými kořeny, jednoduchou plstnatou lodyhou, krátce řapíkatými listry a bílými až bledě růžovými korunními plátky, které rozkvétají přibližně v červnu.
     Bylinu znali již starověcí lékaři. Slavný Pedanius Dioscorides z Anazarby ji nazýval „althaia“, což je odvozenina z řeckého výrazu „althos“ = lék. Všestranný učenec Plinius používal vedle tohoto pojmenování i označení „hibiscus“. Otec medicíny, Hippokrates, předepisoval rostlinu hlavně proti astmatu a průjmům. Kromě toho se využíval proskurník při léčbě příušnic, zánětů prsů, strumy (lidově „vole“).
     Vyhlášený léčitel farář Kneipp s oblibou doporučoval bylinu lidem, kteří trpěli nachlazením.
     Dnes se pro farmaceutické účely sbírají proskurníkové listy (Folium althaeae) a kořeny (Radix althaeae). Obě rostlinné části obsahují značné množství slizovitých látek. Ty mají především protizánětlivé, bolest tišící a protidráždivé účinky. Osvědčily se hlavně při kašli, katarech dýchacích a močových cest, bolestech ledvin, a to ve formě sirupu (Sirupus althaeae),  popř. nálevu či odvaru.
     Sliz též vykazuje příznivé účinky proti různým bolestivým a zánětlivým projevům na kůži, neboť na ní vytváří ochranný povlak.
     Nedávné výzkumy potvrdily, že podávání výluhu z kořenů zlepšuje stav při výskytu žaludečních vředů.
     Pro tuto indikaci se užívá macerát, tj. zhruba 1,5 g usušených kořenů (přibližně plná polévková lžíce) na 150 ml vlažné vody. Vyluhování probíhá zhruba 1,5 hodiny. Přecezený nápoj se pije 2 až 3 x denně.       
     Podobně účinkuje též proskurník růžový neboli topolovka (Althaea rosea). Jeho forma se sytě červenými květy (var. nigra) – Flos malvae arboreae (Flos alceae) poskytuje kromě slizů i třísloviny, glykosidy, anthokyanová barviva aj.